Konijnen


Konijnen zijn geen knaagdieren, maar behoren tot de haasachtigen. Ze kunnen moeilijk verteerbare plantendelen als energie gebruiken. Hun maag-darmstelsel moet constant gevuld zijn. Ze hebben dan ook onbeperkt ruwvoer, zoals hooi of gras, nodig. Brokjes zijn een extraatje, en omdat konijnen snel te dik worden mogen ze maximaal 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Daarnaast vinden konijnen veel groenten ook lekker. Geef alleen liever geen koolsoorten in verband met gasvorming en buikpijn. Geef geen knaagstaafjes, hiervan kunnen ze blaasproblemen krijgen.

Bij konijnen groeit het gebit door. Als een konijn slecht eet, moet altijd het gebit nagekeken worden.

Konijnen zijn groepsdieren, dat betekent dat er minimaal twee konijnen per hok moeten zijn. Dieren die alleen zitten, zijn erg eenzaam. Om vechten te voorkomen is een mannetje en een vrouwtje vaak een goede combinatie. Doe dan wel aan geboortebeperking.

Konijnen worden tussen de acht en tien jaar oud.

 

 

Duiven

 

Wij hebben vaccinaties tegen:

- Paramyxovirus (verplichte vaccinatie voor sportduiven)

- Paramyxovirus + circovirus + adenovirus

- Paramyxovirus + herpesvirus

- Paramyxovirus + pokken (injectie)

- Salmonella (paratyphus) (levende entstof)

 

Mestonderzoek naar het geel, wormen & coccidiose kunnen wij in de praktijk zelf uitvoeren. Voor Salmonella-onderzoek kunnen wij de mest opsturen naar hierin gespecialiseerd laboratorium. 

De belangrijkste ziekten bij duiven zijn:

Het geel: abces in de keel. Dit leidt tot benauwdheid, vermagering. Is door middel van een keelswab aan te tonen. Behandeling: het ingeven van capsules. Bij milde infecties 1, bij ernstige infecties 2 dagen achter elkaar 1 capsule. 

Paramyxovirus: gewichtsverlies, draaikoppen, groene slijmerige ontlasting. 1x per jaar vaccinatie is verplicht voor sportduiven. Behandeling: geen. Proberen te voorkomen door middel van vaccinatie.

Adenovirus: “jongeduivendiarree”: waterige, geelgroene, stinkende mest. Maakt weg vrij voor Coli-bacterie. Behandeling: antibiotica tegen Coli-bacterie, elektrolyten.

Herpesvirus: de ernst van de ziekteverschijnselen kan erg verschillen. Van nauwelijks verschijnselen, oogbindvliesontsteking tot ontstekingen van de voorste luchtwegen (kan lijken op “het geel”) en soms ernstige benauwdheid. Behandeling: geen. 

Salmonella (paratyphus): magere duiven, slechte kweekresultaten, darmontsteking met diarree, dikke gewrichten, minder goede vliegprestaties. Enkele duiven kunnen de bacterie bij zich dragen zonder zelf ziek te zijn; dragers. Meestal worden de zwakkere of jonge duiven ziek na een besmetting. Behandeling: antibiotica langdurig (dragers kunnen hierbij niet genezen worden).

Pokken: pokken rondom de ogen, langs de bekranden, in de bek of op de neusdoppen. Een enkele keer ook op de poten. Behandeling: Jodium op pokken. In een vroeg stadium vaccinatie. 

Contact

Garderbroekerweg 131a
3774 JC  Kootwijkerbroek

Tel.: 0342-442740
info@dapmiddennederland.nl

Klik hier voor routebeschrijving.

Openingstijden

Doordeweeks zijn wij geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. 

's Zaterdags zijn wij gesloten.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0342-442740.

Naar contact