Actueel nieuws varkens

 

 

Zerofen wordt Curofen 

 

Vanaf heden kunnen wij het ontwormmiddel Zerofen niet meer leveren. Wij hebben een goed alternatief gevonden: Curofen. De voordelen van Curofen zijn: zelfde werkzame stof, iets geconcentreerder. Nadeel: Iets langere wachttijd (6 ipv 3 dagen), verpakking wat onhandiger: namelijk zakjes van 1 kg, welke in een omdoos per 5 besteld kunnen worden.

 

 


 

NVWA gaat stalklimaat inspecteren

 

Binnenkort kunnen varkenshouders stalklimaat-inspecties verwachten. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maken daarmee in januari 2018 een start. Ze gaan controleren of het klimaat in de varkensstallen niet schadelijk is voor de dieren.

„De inspecteurs maken bij deze inspecties voor het eerst gebruik van vijf kenmerken van een goed stalklimaat”, meldt de organisatie. “De temperatuur en de luchtkwaliteit in varkensstallen is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de varkens. Het stalklimaat beïnvloedt de groei en ontwikkeling van de dieren. Daarnaast zorgt een goed stalklimaat er ook voor dat varkens minder in elkaars staart en oren bijten. Ook voor de gezondheid van varkenshouders en andere mensen die in varkensstallen aan het werk zijn is een goed stalklimaat belangrijk.”

 

Kenmerken goed stalklimaat

Het ‘Besluit houders van dieren’ beschrijft dat het stalklimaat niet schadelijk mag zijn voor het dier. Varkenshouders mogen zelf bepalen hoe zij dat realiseren. Varkenshouders en inspecteurs die het stalklimaat moeten controleren hebben hierbij handvatten nodig. Wageningen Livestock Research benoemde vier maanden geleden vijf kenmerken – signaalindicatoren - die een indicatie geven of het stalklimaat schadelijk is of niet. Dit zijn:

1. concentraties koolstofdioxide (CO2) en ammoniak (NH3) in de lucht

2. mate van roodheid en/of bevuiling in de ogen

3. mate van oorbijten

4. mate van staartbijten

5. mate van bevuiling van de dieren

 

Vleesvarkens en speenbiggen

De nieuwe controlesystematiek, uitgewerkt door Wageningen Livestock Research en de NVWA, richt zich zowel op varkensstallen met vleesvarkens als stallen met gespeende biggen. De signaalindicatoren worden nu ook – en dat is nieuw - betrokken in de inspecties. Deze kenmerken vormen een belangrijk hulpmiddel om betekenis te geven aan het voorschrift over stalklimaat in de varkenssector zonder hiervan een ‘gesloten norm’ te maken.

Als op basis van de signaalindicatoren blijkt dat het stalklimaat niet in orde is, moet de varkenshouder maatregelen nemen: het stalklimaat moet verbeterd worden en de NVWA kan bestuursrechtelijk of strafrechtelijk optreden. Bron: NVWA

 

 


PED

PED is terug van weggeweest. Er zijn recentelijk weer diverse uitbraken van PED geweest voornamelijk in Oost-Nederland. Mogelijk zijn er al meer dan 15 bedrijven besmet geraakt. Het gaat volgens de GD, tot nu toe, nog steeds om de milde variant van PED. Het aantal uitbraken is gelijkmatig verdeeld over zeugen en vleesvarkens bedrijven.

Porcine Epidemische Diarree (PED) (virusdiarree) wordt veroorzaakt door een coronavirus.

PED is zeer besmettelijk en wordt gemakkelijk verspreid via varkens, mensen, mest, voertuigen enzovoort. Biggen worden meestal vlak na de geboorte besmet door de zeug.

Een uitbraak van PED hangt ook af van de aanwezigheid van afweerstoffen in de dieren. Op kleine bedrijven verdwijnt het virus vanzelf, zodat na verloop van tijd geen bescherming meer aanwezig is in de vorm van afweerstoffen. Hierna is het bedrijf weer volledig gevoelig voor een nieuwe uitbraak.
Op grote bedrijven blijven de virussen ‘hangen’ waardoor de bescherming blijft en de kans op een nieuwe infectie duidelijk afneemt.

Verschijnselen bij gespeende biggen en vleesvarkens:

  • Acute waterige diarree zonder bloed of slijm.
  • Braken.
  • De sterfte is meestal laag, maar de ziekte frequentie kan hoog zijn.
  • Wanneer het virus voor het eerst wordt geïntroduceerd op een boerderij, is er een snelle verspreiding van diarree in alle zeugen en vleesvarkens met bijna 100 procent zieke varkens  binnen 5 tot 10 dagen. De incubatietijd is 2 tot 4 dagen.


Diagnose, behandeling en preventie van PED

Vaststellen van de ziekte kan aan de hand van de verschijnselen en via sectie. Virusonderzoek in mestmonsters is mogelijk, evenals onderzoek op afweerstoffen in het bloed (deze test is in Nederland niet beschikbaar).

Voor dieren met PED is geen behandeling mogelijk, aangezien het een virusinfectie betreft. Het geven van extra water kan uitdrogen van varkens, als gevolg van diarree, gedeeltelijk voorkomen. Eventueel kan er aspirine door het drinkwater gedaan worden om de ontsteking te remmen.

Preventief is het belangrijkste om het virus niet op het bedrijf binnen te halen. Denk hierbij aan aanvoer van besmette biggen, erfbetreders, mestwagens, ongedierte. Een vaccin is in Nederland niet beschikbaar.

Als er toch een besmetting is, dient er een strikte  hygiëne in acht te worden genomen. De eerste drie weken geen nieuwe dieren aanvoeren. De afdelingen reinigen en ontsmetten (het virus is gevoelig voor ontsmettingsmiddelen gebaseerd op bijvoorbeeld chloor of jodium of  peroxiden).

Er zijn hygiëne protocollen beschikbaar, deze zijn te vinden op de volgende website:

www.gddiergezondheid.nl/actueel/nieuws/2015/01/hygieneprotocollen-ped

 

 

 

 

 

Contact

Garderbroekerweg 131a
3774 JC  Kootwijkerbroek

Tel.: 0342-442740
info@dapmiddennederland.nl

Klik hier voor routebeschrijving.

Openingstijden

Doordeweeks zijn wij geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. 

's Zaterdags zijn wij gesloten.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0342-442740.

Naar contact