Gezelschapsdieren

DIERENARTSENPRAKTIJK MIDDEN NEDERLAND

open van maandag t/m vrijdag
8.00-12.00 en 13.00-17.00 uur

0342-442740 (ook bij spoed)

Algemeen

Als u vragen heeft over de gezondheid of het gedrag van uw huisdier, bel dan gerust met onze assistentes Megan of Hilde. Zij kunnen u vaak al helpen met kleine dingen. Als het nodig is kunnen ze een afspraak maken om langs te komen met bijvoorbeeld uw hond, kat, konijn of cavia. Wij hebben bewust geen inloopspreekuur; als u een afspraak hebt gemaakt, hoeft u dan ook nooit lang te wachten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met bellen! Net als bij mensen kunnen we een dier beter behandelen wanneer we er snel bij zijn. Wilt u er zeker van zijn dat de gezondheid van uw huisdier regelmatig wordt gecontroleerd, sluit dan bij ons het Huisdieren Zorgplan af (zie hieronder).

Meestal voeren wij operaties ’s ochtends uit. Hierbij kunt u denken aan sterilisaties en castraties, het sluiten van navelbreukjes en het verwijderen van bultjes. Wij werken met gasanesthesie, de veiligste manier voor operaties. Daarnaast doen we ook gebitsreinigingen bij gezelschapsdieren. Onze assistentes geven u advies hoe u tandsteen kunt voorkomen. Om het gebit daarna gezond te houden hebben wij verschillende preventieve middelen in huis als speciale tandenborstels en tandpasta (met vleessmaak), voer voor honden en katten met gebitsproblemen en speciale kauwsticks (ook geschikt voor honden op een hypoallergeen dieet).    

Om uw kat, hond, konijn of duif te beschermen tegen ziektes is het belangrijk ze regelmatig te vaccineren. We doen dan meteen wat ze bij de garage een ‘kleine beurt’ noemen: we kijken het gebit na, luisteren naar hart en longen, controleren de buik en het gewicht. Ook als u uw huisdier niet laat vaccineren is zo’n regelmatige gezondheidscheck een goed idee.

Wanneer u naar het buitenland gaat met uw huisdier is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht, net als een chip en een paspoort. Daarnaast is soms ook nog een gezondheidskeuring verplicht. Voor meer informatie over huisdieren naar het buitenland kijk op www.licg.nl.

Aan de balie kunt u tijdens openingstijden zonder afspraak terecht voor middelen tegen vlooien, teken en wormen. Als u dat wilt kunnen we eerst onderzoeken of er wormen in de ontlasting zitten, breng daarvoor even een zakje met ontlasting naar de praktijk. Kom ook rustig langs om uw hond te laten wegen: een goed gewicht is uiterst belangrijk voor de gezondheid van uw dier. Zowel Megan als HIlde kunnen u advies geven welke voeding het meest geschikt is voor uw hond en hoe u het beste kunt omschakelen naar een nieuw voer. Als de dierenarts een dieetvoer adviseert, zullen zij u adviseren in het gebruik hiervan.

Bij Megan terecht voor een gratis puppyconsult: een informatief consult met betrekking tot voeding, opvoeding, castratie/sterilisatie, enten en ontwormen.

Huisdieren zorgplan

Dierenartsenpraktijk Midden Nederland heeft een voordeelplan voor zorgeloos huisdierenbezit. Dit is een makkelijke manier om voor uw huisdier te zorgen. Het Huisdieren Zorgplan is een gezondheidsprogramma dat het mogelijk maakt de preventieve kosten van de zorg voor uw huisdier over een heel jaar te spreiden. U betaalt maandelijks een vast bedrag aan uw dierenarts.
Daarvoor ontvangt uw huisdier onder andere vaccinaties, anti-parasitaire middelen, gezondheidschecks en deskundig advies. Het Huisdieren Zorgplan maakt het u gemakkelijk om het welzijn van uw huisdier te bewaken en geld te besparen.

Hoe werkt het?

Door middel van automatische incasso wordt maandelijks een vast bedrag afgeschreven en kunt u, zonder aanvullende kosten, de producten uit het Huisdieren Zorgplan ophalen bij ons in de praktijk. Daarnaast krijgt u 10% korting op al onze andere producten en diensten. In het Huisdieren Zorgplan zijn ook regelmatige gezondheidschecks opgenomen, zodat eventuele medische problemen in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd of zelfs voorkomen kunnen worden. Wij hebben een abonnement op maat voor u en uw huisdier gemaakt.

Wat biedt het Huisdieren Zorgplan?

  • Jaarlijkse vaccinatie
  • Antivlooien- en tekenbehandelingen voor een heel jaar
  • Wormbehandelingen voor een heel jaar
  • Een preventieve gezondheidscheck bij de dierenarts
  • 10% korting op al onze producten en diensten

Honden

Enting tegen leptospirose bij honden

Jaarlijks worden honden gevaccineerd tegen de ziekte van Weill. Deze ziekte is een deel van de ziekte leptospirose. Elke hond kan besmet raken. Dit kan gebeuren door contact met urine van geïnfecteerde honden. Met name grasvelden, uitlaatplaatsen en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingsbronnen. Kleine knaagdieren zoals muizen en ratten spelen een rol bij verdere verspreiding en instandhouding van deze ziekte in het milieu. Besmette dieren kunnen ook mensen infecteren (zoönose). 

Om uw hond zo goed mogelijk tegen deze ziekte te beschermen is vaccineren noodzakelijk.

    Katten

    4 in 1 Borstel voor uw kat

    Deze siliconen borstel reinigt, masseert, poetst en streelt uw huisdier.
    De borstel ligt lekker in de hand en met de achterkant van de borstel kunt u makkelijk haar verwijderen van uw kleding, bank etc. Tevens is deze borstel wasmachine en vaatwasserbestendig.

    Verkrijgbaar voor lang- en kortharige katten.

    Ook verkrijgbaar voor honden.

    Paarden

    Ontworming

    Sinds juli 2008 zijn wormkuren voor paarden receptplichtig geworden, ook wel URA (Uitsluitend op Recept Arts) genoemd. Dit betekent dat aan de balie wormmiddelen alleen nog maar mogen worden afgegeven als een dierenarts hiervoor een recept uitschrijft. Voorwaarde voor het afgeven van een recept is dat de dierenarts het paard waarvoor de wormkuur is kent en het afgelopen jaar heeft bezocht.

    Wij adviseren om voorafgaand aan het ontwormen altijd mestonderzoek te laten uitvoeren, omdat blijkt dat ontwormen niet altijd nodig is. Als er te vaak wordt ontwormd (of een te lage dosis ontwormmiddel wordt toegediend), krijgen de wormen met de minste gevoeligheid de kans om zich veel sterker te vermenigvuldigen in vergelijking met gevoeliger wormen; hierdoor worden wormen ongevoelig voor de gangbare ontwormmiddelen.

    Met mestonderzoek kan worden bepaald of ontwormen echt nodig is. Vooral oudere gezonde paarden hoeven vaak maar eenmaal per jaar ontwormd te worden. Hierdoor bespaart u geld en vermindert het risico dat de wormen bij uw paard ongevoelig worden. Wij kijken welke wormsoort aanwezig is en welk middel het beste werkzaam is tegen deze worm.

    Als u bij ons aan de balie komt voor ontwormmiddelen neem dan mest (zo vers mogelijk) mee zodat wij die kunnen onderzoeken en een gericht advies kunnen geven.

    Konijnen

    Konijnen zijn geen knaagdieren, maar behoren tot de haasachtigen. Ze kunnen moeilijk verteerbare plantendelen als energie gebruiken. Hun maag-darmstelsel moet constant gevuld zijn. Ze hebben dan ook onbeperkt ruwvoer, zoals hooi of gras, nodig. Brokjes zijn een extraatje, en omdat konijnen snel te dik worden mogen ze maximaal 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Daarnaast vinden konijnen veel groenten ook lekker. Geef alleen liever geen koolsoorten in verband met gasvorming en buikpijn. Geef geen knaagstaafjes, hiervan kunnen ze blaasproblemen krijgen.

    Bij konijnen groeit het gebit door. Als een konijn slecht eet, moet altijd het gebit nagekeken worden.

    Konijnen zijn groepsdieren, dat betekent dat er minimaal twee konijnen per hok moeten zijn. Dieren die alleen zitten, zijn erg eenzaam. Om vechten te voorkomen is een mannetje en een vrouwtje vaak een goede combinatie. Doe dan wel aan geboortebeperking.

    Konijnen worden tussen de acht en tien jaar oud.

    Duiven

    Wij hebben vaccinaties tegen:

    • Paramyxovirus (verplichte vaccinatie voor sportduiven)
    • Paramyxovirus + circovirus + adenovirus
    • Paramyxovirus + herpesvirus
    • Paramyxovirus + pokken (injectie)
    • Salmonella (paratyphus) (levende entstof)

    Onderzoek naar het geel, en mestonderzoek naar wormen en coccidiose kunnen wij in de praktijk zelf uitvoeren. Voor Salmonella-onderzoek kunnen wij de mest opsturen naar een hierin gespecialiseerd laboratorium. 

    De belangrijkste ziekten bij duiven zijn:

    • Het geel: abces in de keel. Dit leidt tot benauwdheid en vermagering. Het geel is door middel van een keelswab aan te tonen. Behandeling: het ingeven van capsules. Bij milde infecties één, bij ernstige infecties twee dagen achter elkaar één capsule. 
    • Paramyxovirus: gewichtsverlies, draaikoppen, groene slijmerige ontlasting. Eén keer per jaar vaccinatie is verplicht voor sportduiven. Behandeling: geen. Proberen te voorkomen door middel van vaccinatie.
    • Adenovirus: ‘jongeduivendiarree’: waterige, geelgroene, stinkende mest. Maakt weg vrij voor E. coli (een darmbacterie). Behandeling: antibiotica en elektrolyten.
    • Herpesvirus: de ernst van de ziekteverschijnselen kan erg verschillen. Van nauwelijks verschijnselen, oogbindvliesontsteking tot ontstekingen van de voorste luchtwegen (kan lijken op “het geel”) en soms ernstige benauwdheid. Behandeling: geen.
    • Salmonella (paratyphus): magere duiven, slechte kweekresultaten, darmontsteking met diarree, dikke gewrichten, minder goede vliegprestaties. Enkele duiven kunnen de bacterie bij zich dragen zonder zelf ziek te zijn, deze noemen we dragers. Meestal worden de zwakkere of jonge duiven ziek na een besmetting. Behandeling: antibiotica langdurig (dragers kunnen hiermee niet genezen worden).
    • Pokken: pokken rondom de ogen, langs de bekranden, in de bek of op de neusdoppen. Een enkele keer ook op de poten. Behandeling: Jodium op pokken. In een vroeg stadium vaccinatie. 

    Handige links

    Praktisch (bijvoorbeeld reizen en vakantie)

    www.ligc.nl

    Over chippen huisdieren

    www.chipjedier.nl

    Actie sterilisatie/castratie katten

    De hele maand maart geven wij korting op de castratie of sterilisatie van uw kat.  ...