Actueel nieuws schaap/geit

 

 

10-12-2015 

CL aangetoond op melkgeitenbedrijven

Er is recent op twee bedrijven met melkgeiten CL aangetoond middels bacteriologisch onderzoek van pusmateriaal uit lymfeknopen. Hiervoor waren dit CL-vrije bedrijven. Op het eerste bedrijf met een gesloten bedrijfsvoering had ruim 20 % van de geiten vergrote lymfeknopen. Het is nog onduidelijk waar de infectie vandaan komt. Het tweede bedrijf had dekbokken aangevoerd van het eerste bedrijf.

Caseous lymfadenitis (CL) is een bacteriële aandoening die wordt veroorzaakt door Corynebacterium pseudotuberculosis. Deze bacterie kan lang overleven in de bodem. Met name kleine herkauwers (geiten en schapen), maar ook andere diersoorten zoals runderen en paarden kunnen de ziekte krijgen. De aandoening is ook bekend onder de namen pseudotuberculose, kaasachtige lymfklierontsteking en ‘bultenziekte’.
De CL-bacterie komt via beschadigingen van de huid of de slijmvliezen het dier binnen en nestelt zich in de regionale lymfklieren. Daar ontstaan abcessen die spontaan kunnen openbreken. Bij geiten komen de meeste abcessen voor in de lymfklieren van hals en kop. Een geit zonder inwendige abcessen vertoont geen andere klinische symptomen dan verdikking of abcedering van één of meer oppervlakkige lymfklieren.

De incubatietijd (de tijd van besmetting totdat abcessen in de oppervlakkige lymfklieren worden opgemerkt) varieert van twee tot zes maanden of zelfs veel langer.

CL is besmettelijk voor de mens. Uit de literatuur is een aantal gevallen bekend van CL bij schaapherders, schaapscheerders en slachthuispersoneel. Eén consument raakte besmet na het drinken van rauwe geitenmelk.

Het certificeringsprogramma houdt in dat er elke twee jaar bloedonderzoek van een steekproef van de koppel wordt gedaan. In het jaar dat er geen bloedonderzoek wordt gedaan vindt er een klinische inspectie door een dierenarts plaats.

Bij een besmetting zijn er een aantal strategieën, elk met zijn eigen voor- en nadelen, om weer vrij te worden. Maar in alle gevallen geldt dat een grondige reiniging en ontsmetting van het hele bedrijf (en erf) en soms zelfs sanering van de binnenbekleding van de stal en melkstal noodzakelijk zijn. Het advies voor besmette dieren is euthanasie.

 


 

Q-koorts

 

Vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts verkleint de kans op besmetting. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden. Daarom is deze vaccinatie verplicht voor bedrijven met melkgeiten en/of melkschapen en bedrijven met een publieksfunctie (bijvoorbeeld kinderboerderijen, zorgboerderijen en boerencampings). Wij raden alle overige geiten- en schapenhouders aan  hun dieren vrijwillig te laten vaccineren. Dieren worden gevaccineerd vanaf de leeftijd van drie maanden.

Let op: ook schapen en geiten die worden aangevoerd op een evenement, tentoonstelling of keuring moeten uiterlijk drie weken van tevoren tegen Q-koorts zijn gevaccineerd. De verplichte vaccinatie moet vóór 1 augustus 2015 zijn uitgevoerd. Ook moet de registratie van de uitgevoerde vaccinatie voor deze datum in de I&R-database zijn verwerkt. 

 

 

Contact

Garderbroekerweg 131a
3774 JC  Kootwijkerbroek

Tel.: 0342-442740
info@dapmiddennederland.nl

Klik hier voor routebeschrijving.

Openingstijden

Doordeweeks zijn wij geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. 

's Zaterdags zijn wij gesloten.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0342-442740.

Naar contact