Actueel nieuws vleeskalveren 

 

De winter is begonnen:

Een verhoogde luchtvochtigheid en een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. Stel de ventilatie van uw stal hierop af. Hou rekening met wind, deze kan aanleiding geven tot tocht, met oorontstekingen en luchtwegproblemen tot gevolg.

 

Verwarmen

Verwarmen van de stal is bij lage buitentemperaturen vanzelfsprekend.  Het verwarmen van de stal heeft een  positief effect in de startperiode: minder diarree en verminderde vatbaarheid voor luchtwegproblemen. Zorg er dus voor dat de stal bij binnenkomst van de nuka’s 15 graden (comfortzone van de jonge kalveren) is en verwarm de stal voldoende lang door.

Blijf hierbij steeds ventileren, want verse lucht is zeker zo belangrijk gezien de extra productie van ongewenste gassen bij het stoken in de stallen. Bij te weinig aanvoer van verse lucht, krijgen we irritatie van de luchtwegen , waardoor deze weer gevoeliger worden voor allerlei luchtwegaandoeningen. Daarnaast kan door het verwarmen, de lucht meer vocht worden opgenomen.

Denk ook aan een warme ziekenboeg voor slappe kalveren. Een strobed doet wonderen in de reactie op uw behandeling en het snellere herstel.

 

Extra energie nodig

Bespreek uw opstartschema met uw vertegenwoordiger. Hoeveel liter per kalf en hoeveel gram melkpoeder per liter plus het ruwvoerschema. Stem dit af op het type nuka’s dat u ontvangt. Hou er rekening mee dat een kalf voor onderhoud minimaal 450 gr per dag nodig heeft. Een kalf in deze periode heeft ongeveer 10% meer energie nodig om zich warm te houden. Hou bij de aanmaak ook rekening mee dat uw leidingen en ook de drinkbakjes kouder zijn, waardoor de drinktemperatuur lager kan worden. Controleer deze temperatuur regelmatig en pas zo nodig de temperatuur aan, dit komt de vertering ten goede.

 

3x daags melk

U kunt ook overwegen om 3 maal daags melk te gaan voeren. Het 3x daags voeren leidt tot een betere benutting, er kan meer melkpoeder per dag gevoerd worden waardoor de kans op cachexie afneemt. Het beste resultaat krijgt u als minimaal gedurende 10 dagen 3 maal daags melk wordt gevoerd. Regelmaat is van groot belang.  de melkgift evenredig over de dag te spreiden.

 

Bevriezen ruwvoer

Let ook op het feit dat ruwvoer niet te koud gevoerd wordt. Dit kan leiden tot een slechte penswerking en  een verminderde opname van ruwvoer. In de ergste gevallen heeft dit pensvervuiling tot gevolg. Kouder drinkwater geeft ook aanleiding tot verminderde voeropname.

Contact

Garderbroekerweg 131a
3774 JC  Kootwijkerbroek

Tel.: 0342-442740
info@dapmiddennederland.nl

Klik hier voor routebeschrijving.

Openingstijden

Doordeweeks zijn wij geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. 

's Zaterdags zijn wij gesloten.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0342-442740.

Naar contact