Lena werd geboren in volgens haar de mooiste stad in Nederland, Amsterdam. Voor de studie diergeneeskunde verhuisde ze naar Utrecht en ook daar heeft ze het erg naar haar zin gehad. Na haar afstuderen, eind 2021, ging ze werken in een gemengde praktijk in Friesland. Daar kreeg ze vooral met melkvee te maken, maar ze behandelde met evenveel plezier gezelschapsdieren en paarden. Ondanks de leuke collega’s en boeren konden Lena en haar partner niet helemaal wennen in Friesland en besloten ze samen met hun kat George weer terug te gaan richting Utrecht. Nu werkt ze voor de helft van de tijd bij DAP Midden Nederland en voor de andere helft bij DAP de Klomp.
In haar vrije tijd gaat ze graag wandelen of fietsen. En gelukkig wonen er in haar nieuwe omgeving weer allemaal vriendinnen die dan gezellig mee kunnen.
Fogo is de hond van Annet. Haar moeder Boef is een boxer die bij het uitlaten opeens een flatcoated retriever tegenkwam. Het resultaat daarvan is een uiterst enthousiaste, blije en energieke hond die uiterlijk het meeste lijkt op… een labrador. Soms gaat ze met Annet mee op bedrijfsbezoek, maar de meeste dagen besteedt ze in de praktijk haar tijd aan het alert en vrolijk houden van de daar aanwezige assistentes en dierenartsen.
Ook dierenartsassistente Hilde is ons team in 2020 komen versterken. Zij en Megan houden de agenda’s van de dierenartsen bij en kunnen zo de afspraken inplannen.
Hilde en Megan volgen verschillende cursussen. Zo weten zij beiden nu bijvoorbeeld alles over dieetvoer voor uw hond of kat.
Na zijn afstuderen in Roemenië heeft Andrei een jaar als algemeen dierenarts gewerkt in zijn vaderland. Daarna is hij in Nederland bij de NVWA gaan werken, waar hij een baan voor 32 uur per week heeft. Hij wil daarnaast graag in een ”gewone” praktijk werken, daarom is hij sinds 2020 op maandag bij ons aan het werk als dierenarts gezelschapsdieren.
Dierenartsassistente Megan is in 2016 ons team komen versterken. Zij verzorgt de puppy- en seniorenconsulten en bekijkt of er een gebitsreiniging nodig is als u daarvoor langskomt. Zij reinigt de gebitten met een ultrasoon apparaat. Eventuele extracties van tanden en/of kiezen worden gedaan door een van de dierenartsen. Megan helpt hen bij de operaties.
Daarnaast is zij voor de melkveehouders het aanspreekpunt als het gaat over Koekompas, Koe-alert, behandelplannen en gezondheidsplannen.
Behalve voor dieren kan Megan ook voor mensen zorgen. Zij volgt voor de praktijk jaarlijks nascholingsdagen voor bedrijfshulpverlening.
In 1999 begon Netty als stagiaire dierenartsassistente bij DAP Midden Nederland en inmiddels is zij als praktijkmanager verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de praktijk. Zij doet de financiële administratie en de bestellingen. Ook zorgt ze ervoor dat alle eigenaren die meedoen aan ons huisdierenzorgplan op tijd de ontwormings- en vlooienbehandelingen voor hun hond of kat krijgen. Daarnaast zorgt ze als een moeder voor haar collega’s.
Annet is sinds dierendag 1996 dierenarts en heeft nog steeds veel plezier in haar werk. Zij is direct na haar studie aan het werk gegaan bij DAP Midden Nederland en is sinds het vertrek van Erwin Zegers op 1 januari 2020 enige eigenaar van de dierenartsenpraktijk. Naast het leiding geven aan de medewerkers vult zij haar afwisselende dagen voornamelijk met bezoeken aan melkvee- en vleeskalverenbedrijven, en het onderzoeken en behandelen van gezelschapsdieren. Annet doet bij de gezelschapsdieren de meeste operaties, om logistieke redenen overigens meestal ’s ochtends.
De meeste melkveeboeren zien haar maandelijks voor echografie vruchtbaarheid en het onthoornen van de kalveren en natuurlijk voor het bespreken van de gezondheid van de veestapel. Daarnaast begeleidt ze de bedrijven met het maken van gezondheids- en behandelplannen, en bijvoorbeeld het Koekompas en Koe-alert.
De kalverbedrijven – zowel blankvlees als startersrosé – bezoekt zij vooral in de eerste zes weken na opzet. Dan gaat het om de tweewekelijkse beoordeling van het koppel en het bespreken en uitvoeren van eventuele behandelingen. De rosékalveren op de afmestbedrijven bezoeken we minimaal eens in de drie maanden. Natuurlijk maakt zij ook gezondheids- en behandelplannen voor de kalverbedrijven.
Wij werken met twee geborgde rundveedierenartsen. Uiteraard verzorgen we bedrijfsbehandelplannen, Koekompas, Koe-alert en bedrijfsgezondheidsplannen. Wij vullen deze in met praktische en bruikbare adviezen. De jongveeopfok heeft specifiek onze aandacht. Daarnaast doen we vruchtbaarheidsbegeleiding, zodat de tussenkalftijd beperkt blijft. Met onze kennis over uiergezondheid kunnen we het celgetal laag houden, en we hebben een celgetalmeter op de praktijk staan waarmee we binnen enkele minuten het celgetal kunnen aflezen.
Aanbevelingen
Drenchen
Drenchen is het toedienen van een grote hoeveelheid water met daarin opgelost elektrolyten en voedingsstoffen. In gezonde omstandigheden drinkt een koe heel veel water. Dat water is nodig is voor haar eigen levensbehoefte (ongeveer 30 liter) en voor de productie van elke liter melk. Een koe drinkt dus tientallen liters per dag, en nog meer bij warmere temperaturen.
Een zieke koe drinkt vaak te weinig, of is minder in staat om te drinken (door bijvoorbeeld melkziekte), en zal dus snel te weinig water opnemen. Voor het herstel van deze koeien is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk veel water met elektrolyten en voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan door middel van drenchen. Hierbij wordt een sonde tot in de pens gebracht en met een pomp zo’n 30 liter water met supplementen ingebracht.
Drenchen is nuttig in gevallen van:
grote vochtbehoefte (afkalven, operaties)
vochtverlies (diarree)
te weinig vochtopname (koorts, stofwisselingsstoornissen zoals lebmaagkanteling, melkziekte en slepende melkziekte)
Koudestress bij kalveren
Als de temperatuur onder de 10 °C daalt is het van belang extra goed op uw kalveren te letten. De comfortzone van een kalf ligt tussen de 15 en 25 °C. Onder de 10 °C heeft een kalf extra energie nodig. Zorg voor:
zo snel mogelijk biest
een schone en droge ligplek uit de wind (evt. iglo’s draaien)
een kalverdekje
Als de temperatuur echt onderuit gaat moet extra energie in de vorm van geconcentreerdere melk (10 tot 15 gram meer melkpoeder per liter) gegeven worden en dan het liefst drie keer daags. Temperatuur van de melk 42°C.
Bij iets oudere dieren: drinkwater opwarmen en kalveren onder de drie maanden niet op de roosters houden maar in schone, droge strohokken.
Gezondheid en Medicijnen
Rispoval IntraNasaal
Ervaringen van veehouder met Rispoval
Richtlijn droogzetten
Sinds 1 januari 2013 is het preventieve gebruik van antibiotica wettelijk verboden. Dit betekent dat het preventieve gebruik van droogzetters niet langer is toegestaan.
Omdat niet alle koeien drooggezet kunnen worden zonder antibiotica is er een richtlijn droogzetten opgesteld. Hierin staat dat er alleen antibiotica mogen worden gebruikt als er een infectie in het uier aanwezig is. Om deze infectie aan te tonen worden de volgende criteria aangehouden: vaarzen met een celgetal boven 150.000 mogen behandeld worden met antibiotica, voor koeien geldt een celgetal boven de 50.000. Dit celgetal moet in de laatste zes weken voor droogzetten zijn bepaald. Celgetalbepaling kan via de MPR, de Gezondheidsdienst of bij ons op de praktijk. Hier hebben wij een celgetalmeter staan, zodat u voor individuele koeien kunt laten bepalen hoe het celgetal is; dit kan zowel op koe- als op kwartierniveau. De uitslagen dienen in het bedrijfsdossier worden vastgelegd.
Behandel na de laatste melkbeurt voor de droogstand de spenen met een speendesinfectans en gebruik daarna een droogzetter en/of een teat-sealer (Orbeseal®). Deze vormt een soort plug in de speen waardoor bacteriën minder snel binnen kunnen treden.
U verhoogt de uiergezondheid door de infectiedruk te verlagen. Maak de roosters en ligboxen van de droge koeien twee keer per dag schoon en zorg voor voldoende en schone bodembedekking in de ligbox. Zorg voor een schone afkalfstal, die niet gecombineerd is met de ziekenstal. De spenen van de droge koeien moeten in de eerste week na droogzetten dagelijks gedesinfecteerd worden en het uier moet dagelijks worden gecontroleerd. Start vroeg in het voorjaar met vliegenbestrijding.
U kunt de uiergezondheid ook verbeteren door de weerstand te verhogen. Bouw de lactatie gestructureerd af, zodat de melkproductie bij het droogzetten zo laag mogelijk is (bij voorkeur <12 kg per dag). Geef de droge koeien een uitgebalanceerd droogstandsrantsoen inclusief droogstandsmineralen, en controleer dagelijkse de pensvulling en voeropname. Monitor eens per vier weken de conditie van de droogstaande koeien. Koeien die een half punt in conditie toe- of afnemen moeten met de dierenarts worden besproken. Bekap de koeien voor het droogzetten: een kreupele koe vreet minder. Voorkom overbezetting in de stal (minimaal één vreet- en ligplek per koe).
Handige links
Informatie over en normen voor dierdagdoseringen antibiotica:
Brucellose komt in Nederland niet meer voor. Om dat zo te houden zijn veehouders verplicht om dieren die verwerpen tussen de 100 en 260 dagen binnen zeven dagen te laten onderzoeken op brucellose. De overheid vergoedt de kosten voor het zogenoemde verwerpersbloedje.
Kalveren kunnen om verschillende redenen diarree krijgen. Hoe kun je dat voorkomen? We richten ons in dit bericht vooral op de besmetting door de parasiet cryptosporidium parvum.